PVC Fönster i Uppsala

Ska du välja fönster av PVC? Om du vill ha energieffektivitet, god hållbarhet, lägre kostnad, ljuddämpning och en stil och färg som faller dig i smaken så är detta ett bra val. Vi är experter på PVC fönster i Uppsala och kan hjälpa dig med snabb och smidig installation. Vi hjälper dig förstås också med rätt modell som stämmer väl överens med ditt hem vad gäller design och färg.

Utöver att PVC fönster i stort sett är underhållsfria så är de också bra för ditt hems säkerhet. Det går att låsa fönstren med en rad olika låsmekanismer. De är robusta och trygga och därmed ett mycket bra val för hemmets alla rum.

Vad är PVC?

Polyvinylklorid (PVC) är uppbyggt av kol, väte och klor och tillverkas av salt (57%) och olja/naturgaskondensat (43%). PVC har tillverkats kommersiellt sedan slutet av 1930-talet och är i dag ett av de mest använda plastmaterialen.

Detta plastmaterial används inom en rad områden såsom:

 • Sjukvården
 • Byggbranschen
 • Sport och fritid
 • Klädindustrin
 • Paketering
 • Elektriska installationer
 • Bilindustrin

Du kan finna PVC som mjuka produkter i slangar och blodpåsar inom sjukvården och i hårda produkter som vatten- och avloppsrör, fönsterkarmar, kabelkanaler, golv och kabelisolering inom byggbranschen.

PVC är ett material som är mycket tåligt och hållbart och 90 % av materialet används i produkter med mycket lång livslängd. 

PVC och värmeisolering

U-värdet är ett mått på en byggnads värmeisolerande egenskaper och uttrycks i W/m²K. Ju lägre värde, desto mindre värme försvinner ut via fönstren. U-värdet påverkar energiförbrukningen såväl som känslan av komfort inomhus.

Ett bra U-värde för ett modernt fönster ska ligga på mellan 1,0-1,3 W/m²K. Ett gammalt 2-glasfönster har ett U-värde på cirka 2,5-3,0 W/m²K.

Värmeförlusterna genom fönster utgör en betydande del av en byggnads totala uppvärmningsenergi. För en villa är andelen cirka 15-20 %.

För att förbättra värmeisoleringen i ett fönster måste transporten genom värmeledning och luftrörelse minskas. Detta sker normalt bäst genom att använda olika typer av ädelgaser med låg värmeledningsförmåga mellan fönsterglasen.

PVC fönster historia och utveckling

PVC syntetiserades första gången 1872 av en tysk kemist vid namn Eugen Baumann. Materialet förblev dock relativt ovanligt fram till början av 1900-talet då en forskare vid B.F. Goodrich Company, Waldo Semon, utvecklade en metod för att göra materialet flexibelt och lättare att bearbeta. Detta gjorde PVC till ett mer praktiskt och användbart material.

De första fönstren av PVC monterades redan år 1959 i Europa. I England och Tyskland står idag PVC fönster för mellan 75-90 % av alla installerade fönster.

PVC-fönster har en mycket lång livslängd och är mer eller mindre underhållsfria i cirka 25-30 år.

De flesta fönsterkarmar och bågar är idag metallförstärkta inuti PVC-profilen.

Dagens moderna PVC fönster kommer inte att gulna, blekna, spricka eller krita av sig. PVC fönster har ett lägre pris på mellan 25-50 %.

Fönster med bullerdämpning

Ett fönsters bullerdämpande egenskaper mäts i dB (decibel). Ju högre värde, desto bättre bullerdämpande förmåga. Vid en dämpning av 40 dB upplevs bullret som halverat jämfört med 30 dB.

Ett gammalt 2-glasfönster har en dämpning på cirka 30 dB medan ett modernt isolerglasfönster kan ha en dämpning på upp mot 45 dB. Detta är något du kan dra nytta av då du behöver PVC fönster i Uppsala på platser där det förekommer en hel del buller.

Frågor och svar om PVC fönster

 

 1. Vad är PVC fönster?

Med PVC fönster så menas en fönsterram som är gjord av polyvinylklorid som också kan kallas för vinyl. Det är alltså inte själva fönsterrutan som är gjord av materialet.

 1. Är PVC fönster energieffektiva?

Ja, ett PVC fönster är mycket energieffektivt. Det ger fin värmeisolering. Därmed kan du hålla värmen i huset på vintern och hålla den ute under sommarens varma månader.

 1. Hur hållbart är PVC fönstret?

Ett fönster med PVC-ram är mycket hållbart. Det klarar av väder och vind utan att bli skevt ruttna eller rosta. Om vi jämför med träfönster så slipper du måla och täta fönster av PVC och det drar ner på underhållet som krävs för att ett fönster ska hålla längre.

 1. Går det att återvinna PVC fönster i Uppsala?

Ja, det går att återvinna PVC fönster i Uppsala och du har flera återvinningscentraler att välja från. När ett PVC fönster ska kasseras så går det att smälta ner plasten och använda den för nya PVC produkter. Därmed kan vi säga att detta material då det användas på rätt sätt kan vara mycket bra för miljön.

 1. Är PVC fönster billigare än fönster av andra material?

Det är i allmänhet billigare att installera PVC fönster än fönster av trä eller aluminium. Trots att du får en lägre kostnad så är PVC ett bra val för god prestanda och lång livslängd. Därmed är detta ett kostnadseffektivt val.

 1. I vilka stilar och färger kan jag få PVC fönster?

Det finns ett stort utbud av stilar och färger vilket gör det lätt att passa ihop PVC fönster med olika arkitektoniska mönster såväl som personliga krav och behov. Det finns även PVC modeller som härmar utseendet av traditionella träfönsterramar för att ge den färdiga fönsterinstallationen ett klassiskt utseende.

 1. Hur kan fönstret dra ner på buller?

Om du väljer PVC fönstret som har dubbla eller tredubbla glas så går det att minska buller utifrån på ett markant sätt. Detta innebär att den här typen av fönster kan passa bra i livliga och bullriga områden.

 1. Är PVC fönster bra för hemmets säkerhet?

Ja, med PVC fönster kan hemsäkerheten förbättras. Du får starka och robusta fönster med låsmekanismer som håller oinbjudna ute såväl som viktiga säkerhetsfunktioner som håller husets yngsta  inne!

 1. Hur länge håller ett PVC fönster?

Livslängden för PVC fönster kan variera och beror givetvis också på hantering och underhåll. Men det är inte alls ovanligt med fönster som håller i mellan 20 och 40 år. Tänk på att installationens kvalitet också får betydelse och att hårt väder kan dra ner lite på fönstrets livslängd.

 1. Hur ska jag underhålla mina PVC fönster?

Det krävs inte mycket underhåll av den här typen av fönster. Det räcker gott och väl med rengöring av rutorna med ett skonsamt rengöringsmedel och varmt vatten. Håll också ett öga på eventuellt slitage så att du kan laga eller byta ut delar om det behövs.

HITTA TILL OSS

Bergsbrunnagatan 24
753 23 Uppsala

RING OSS

018-400062